Μήλος Μεταλλευτικό Μουσείο

Μεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου

Το μεταλλευτικό μουσείο στην Μήλο ιδρύθηκε το 1998 με την υποστήριξη της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας στο νησί, της S&B βιομηχανικά ορυκτά Α.Ε. Το μεταλλευτικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο κτήριο πραγματικό στολίδι για τον Αδάμαντα και στις αίθουσες του παρουσιάζεται η ξεχωριστή γεωλογική  ηφαιστειακή φύση της Μήλου.

Μήλος Μεταλλευτικό Μουσείο

Στο μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου ξεδιπλώνεται με μια εξαιρετική παρουσίαση η μεταλλευτική ιστορία του νησιού καθώς και ορυκτός πλούτος του. Στην ισόγεια αίθουσα υπάρχουν αναπαραστάσεις, όργανα και  εργαλεία για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στο νησί τα τελευταία 150 χρόνια.  Παρουσιάζονται οι παλιές τεχνικές αλλά και η σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητα.

Στην αίθουσα στον πρώτο όροφο του μεταλλευτικού μουσείου της Μήλου παρουσιάζεται ο ορυκτός πλούτος με φωτογραφίες και διάφορα ορυκτά σε προθήκες. Έμφαση δίνεται στην πληροφόρηση του κοινού για τα ορυκτά που εξορύσσονται στην Μήλο σήμερα, όπως τον περλίτη και τον μπετονίτη που αποτελούν τα κύρια εξαγωγικά της προϊόντα.

Στο υπόγειο του μουσείο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και μια μικρή αλλά εξαιρετική αίθουσα παρουσιάσεων εξοπλισμένη με οπτικοακουστικά μέσα. Στους χώρους του υπογείου του μεταλλευτικού μουσείου της Μήλου διοργανώνονται οι πολλαπλές δραστηριότητες του μουσείου,  όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή ταινιών και πολυμέσων.

Στο μικρό εκθετήριο- πωλητήριο στην είσοδο του μουσείου θα βρείτε να αγοράσετε δείγματα ορυκτών από όλο τον κόσμο. Εδώ είναι το σημείο που χρειάζεται κάποια βελτίωση, καθώς θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ορυκτά της Μήλου με μεγαλύτερη ποικιλία και τα δείγματα να είναι σε πιο προσιτές τιμές.

Το μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου είναι ένα πανέμορφο θεματικό μουσείο,  που καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό του και τις συλλογές του, να υπηρετεί τους σκοπούς της ίδρυσης του. Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και την πιο πρόσφατη δραστηριότητα του την διοργάνωση περιηγήσεων στα σημεία μεταλλευτικού  ενδιαφέροντος της Μήλου, το μεταλλευτικό μουσείο συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξη του ξεχωριστού χαρακτήρα της Μήλου και στην τουριστική αξιοποίηση της.

Μήλος Μεταλλευτικό Μουσείο

Αδάμαντας Μήλος Κυκλάδες

Τηλ: 22870 22481

Μήλος Μεταλλευτικό Μουσείο Φωτογραφίες

 

ΜΗΛΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ