Μήλος - Φράγχθι

Το αρχαιότερο ναυτικό ταξίδι της ανθρωπότητας

Σε ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της προιστορικής Ελλάδας, στο σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα, οι αμερικάνοι αρχαιολόγοι που διεξήγαγαν τις έρευνες και τις ανασκαφές για πάνω από μια δεκαετία έβγαλαν ασφαλή συμπεράσματα ότι στο σπήλαιο υπήρχε συνεχόμενη παρουσία ανθρώπων για πάνω από 35000 χρόνια.

Μήλος - Φράγχθι

Ανάμεσα στα πάμπολλα σημαντικά ευρύματα στο σπήλαιο Φράγχθι βρέθηκαν πολλά εργαλεία από τοπικό πυριτόλιθο αλλά και μερικά μικρά κοφτερά κομματάκια από Οψιανό της Μήλου, που σύμφωνα με την χρονολόγηση που έκαναν οι αμερικάνοι επιστήμονες βρέθηκε στο Φράγχθι γύρω στο 10900 π.Χ. Η μαγική φράση που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία είναι: ...although a small amount of obsidian from Melos appears well before the end of the Paleolithic period (ca. 10, 900 b.c.). Πράγμα που σημαίνει ότι 13000 χρόνια πριν από την σημερινή εποχή χρονολογούν τα 10 μικρά κομμάτια από Οψιανό της Μήλου που βρέθηκαν στο Φράγχθι.

Οψιανός της Μήλου έχει βρεθεί σε διάφορες προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, αλλά πουθενά η χρονολόγηση δεν έχει πάει τόσο παλιά. Αυτή η χρονολόγηση από το σπήλαιο Φράγχθι είναι πολύ σημαντική γιατί αποδεικνύει με επιστημονικά ευρήματα και όχι με εικασίες, ένα ταξίδι που έγινε στην ανοιχτή θάλασσα στο Αιγαίο πριν από 13000 χρόνια για την μεταφορά του Οψιανού από την Μήλο στο Φράγχθι. Τώρα αν το ταξίδι έγινε νησί-νησί στις δυτικές Κυκλάδες και μέσω Αττικής έφτασε ο Οψιανός στο Φράχθι ή το ταξίδι έγινε σε μια ευθεία μέσω Φαλκονέρας και πελοποννησιακών ακτών, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι ότι ο προϊστορικός άνθρωπος στο Αιγαίο στην παλαιολιθική περίοδο τολμούσε τόσο μεγάλα ταξίδια στην ανοιχτή θάλασσα και ότι η διαδρομή Μήλος - Φράγχθι είναι το αρχαιότερο καταγεγραμμένο ταξίδι σε ανοιχτή θάλασσα της ανθρωπότητας.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι από κάπου πρέπει να ξεκίνησαν και να πήγαν στην Μήλο και μετά στο Φράγχθι. Είχαμε ένα ταξίδι πήγαινε-έλα ; Είχαμε μια ομάδα που ταξίδευε κυκλικά και εφοδίαζε με Οψιανό διάφορες προϊστορικές θέσεις κάνοντας κυκλικά ταξίδια και περνώντας τακτικά από την Μήλο ανανέωνε τις προμήθειες της σε Οψιανό (πρώιμο εμπόριο); Οι επιστήμονες έχουν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα

 

ΜΗΛΟΣ - ΦΡΑΓΧΘΙ