Μήλος Κλήμα

Τα Αξιοθέατα της Μήλου

Το Κλήμα είναι το πιο γραφικό από όλα τα παραδοσιακά ψαροχώρια της Μήλου και το πιο πολυφωτογραφημένο καθώς τα πολύχρωμα σύρματα δίπλα στο γαλαζοπράσινο της θάλασσας προσφέρουν μια χρωματική πανδαισία στον επισκέπτη. Σύρματα υπάρχουν και σε άλλες παραθαλλάσιες περιοχές της Μήλου, αλλά στο Κλήμα είναι πολύ ιδιαίτερα μιας και τα χτίσματα είναι διώροφα. Στο ισόγειο βρίσκονται τα σύρματα και αποθηκευτικοί χώροι ενώ στον πρώτο όροφο ήταν οι κατοικίες.

Μήλος Κλήμα

Τα "σύρματα" που βρίσκονται σε όλο το Αιγαίο, στην Μήλο έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ντόπιους περισσότερο από από οπουδήποτε αλλού. Τα σύρματα είναι σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια και ονομάστηκαν έτσι γιατί εκεί έσερναν τις βάρκες τον χειμώνα ή όταν είχε κακοκαιρία οι ψαράδες, για να τις προφυλάξουν. Γι'αυτό τον λόγο τα περισσότερα σύρματα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού που υπόφερε περισσότερο από την κακοκαιρία και τους βοριάδες.

Σήμερα στα παραθαλάσσια χωρία της Μήλου τα σύρματα έχουν χάσει την χρηστική τους αξία και τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε παραθεριστικές κατοικίες ή αποθήκες. Όμως καθώς είναι περιποιημένα και βαμμένα με έντονα χρώματα προσφέρουν τα μέγιστα στο παραδοσιακό χρώμα της Μήλου.

 

 

 

ΜΗΛΟΣ ΚΛΗΜΑ